Dovolená v Řecku – Velika, Kokkino Nero a Larissa

Kotsoupia

Pokud jezdíte do Řecka autem, podobně jako my, určitě hledáte co nejbližší letoviska. Logicky tak většina cestovatelů míří na Chalkidiki, záliv u Asprovalty, nebo Olympskou riviéru. My se ale vydali jen o pár desítek kilometrů níž. Nelitujeme, dovča v regionu Larissa stála za to!

Jaká byla cesta?

Nebudu dlouze popisovat cestu z Čech do Řecka přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Makedonii. Ostatně informace o této trase jsem sepsal v tomhle článku. Pro ty, co cestují pod Olymp, je to vlastně stejné, jen u Platamonas sjedete z dálnice a klikatíte se podél ní a řeky Tembi směrem k Larisse. Pak ale sjedete zase k pobřeží a řeckým venkovem projíždíte směr Kokkino Nero a Velika. Cesta je to maximálně o hodinku delší, než třeba do známého Katerini.

Platia ammos
Pláž Platia Ammos

Jsme na místě – Kotsoupia

A už si to klikatíme kaštanovými lesy až do místa našeho ubytování. Trošku to připomíná jízdu po Sithonii na Chalkidiki, vše zelené, sem tam malé městečko, pláž…My máme přes Booking zamluvené ubytování u osady Paliouria, nedaleko vesnice Kotsoupia. Nic tu není, jen minimarket, dvě tři tavern, a božský klid. Bydlíme v penzionu Kastra, hned u silnice. A po přivítání s paní domácí a vyložením narvaného auta se vydáváme na první gyros do nedalekého městečka Kokkino Nero.

IMG 3366
Kastra, Paliouria – tady bydlíme

Kokkino Nero, Velika a další letoviska Thessálie

Už zmíněné Kokkino Nero je jedno z mála známějších letovisek. Nevím proč, ale jezdí sem hlavně Poláci. I pár taveren tu má menu v polštině. Hlavním lákadlem jsou ale železité prameny, které daly městečku jméno – Červená Voda. Vyzkoušet jejich léčivou moc může každý – a zadarmo. Kousek nad vsí jsou vývěry svedené do malých bazénků a koryt a místní je hojně využívají ke koupeli. Údajně jsou velmi účinné na revma a jiné pohybové neduhy. Pozor – ale musím upozornit, že na rozdíl od pramenů v Loutra Eleftheron, které jsme zkusili loni, nejsou horké, ale ledově studené.

Kokkino Nero
Lázně pod širou oblohou – Kokkino Nero

Městečko je to miniaturní, avšak je tu market, pekárna a pár taveren. O dost větší je městečko Velika dále na jih. To se táhle podél nekonečné oblázkovo – písčité pláže směrem k Pelionu. Tady už to žije více, ale nečekejte žádné velké hotely, nebo něco podobného. Vzhledem k tomu, že pláž má tak 7 km, vždycky si tady najdete klidné místo. Dokonce jsme tady potkali na trhu paní – Češku, co se tam provdala a na trhu prodávala med a řecký horský čaj. Tady už asi potkáte i pár českých turistů, ale rozhodně to nebudou žádné davy.

Nejlepší pláže v regionu Larissa

To proč ale do Řecka stále jezdíme je samozřejmě i moře. A k tomu patří pláže. Jaké jsou tedy nejlepší? Tahle část pobřeží určitě netrpí masovým turismem, je fakt na první pohled zastrčená bokem, stranou od dálnice Soluň – Athény. To ale neznamená, že by neměla co nabídnout. A ví o tom hlavně obyvatelé Larissy, téměř stopadesátitisícového hlavního města provincie Thessálie.

Vezmeme to ale popořádku pěkně od severu.

Pláž Stomio – dlouhá písčitá pláž nedaleko delty řeky Tempi, která zde vytéká do moře. Malé městečko, s kempem a pár tavernami a obchody.

Stomio
Stomio

Psarolakas – pěkná zastrčená plážička s barem a parkováním kousek nad ní. Kolem útesy, mladí lidé, pohodová atmosféra. Nás tady ale překvapily celkem přepálené ceny a kamenité dno.

Platia Ammos – jedna z nejkrásnějších v oblasti Larissa. Sem jsme se vraceli často. Někde je hrubý písek, někde oblázky, čistá voda, na konci divoce kempující Řekové. Parkováni zadara 2 minutky chůze od vody. Jsou tady 2 taverny, obě jsme vyzkoušeli a suvlaki, gavros, i další dobroty stály za to. A je tu i sprcha, i stánek, kde koupíte vodu, nebo chlazené nápoje. Bývá to více lidí, protože sem chodí pěšky i lidé z nedalekého Kokkino Nero, ale nic hrozného.

Platia Ammos
Pohodová pláž Platia Ammos
IMG 3398
Oběd na Platia Ammos

Kotsoupia

Další milé překvapení. Malá víska s krásnou pláží, jejíž severní část je romantická s pár útesy a stromy kousek od vody. Je tady pár plážových barů, z nichž ten s názvem Αιώρα Beach Bar jsme si oblíbili, kvůli jejich příjemné obsluze a frappé, jehož pěna se dala krájet. Jen se tady musí parkovat u krajnice, naštěstí silnice je tu dost široká.

Kotsoupia
Kotsoupia – pláž

Paliouria

Tady jsme se koupali jen jednou po bouřce, byly velké vlny. Byla 10 minut chůze od našeho ubytka a paradoxně jsme na ní byli nejmíň. Dlouhá, málo lidí, spíše oblázková.

Velika

Její řecký název přesně vystihuje to co foneticky zní v češtině. Je prostě veliká.. Dlouhá, předlouhá, ze tří pobřežních vesnic se stala jedna, jen podle měnících se cedulí poznáte, kde končí jedna a začíná druhá. Najdou se nají úseky s jemným i hrubým pískem, někde jsou zase drobné oblázky.

Velika pláž
Velika

Papakosta beach

Tahle pláž nám přirostla k srdci asi nejvíce. Písek, krásné útesy, voda, vlny… prostě pohoda. Lokalita se nachází na území nikoho, je tu jen asfaltka, kaštanové lesy a divoká příroda. Tady už skoro začíná poloostrov Pelion a tady jsme na paddleboardu viděli středomořského tuleně. Nádherný zážitek. Je tu sprcha, plážový bar, kde dělají i něco dobrého k snědku. Jo a lehátka zadarmo, stačí, když si u nich koupíte třeba frappé.

Papakosta beach
Papakosta a Pelion

Hezký seznam pláží najdete taky zde:

https://www.larissa-beach.gr/el/

Výlety, nákupy a další zážitky

Pokud hledáte velká centra, tak tady na ně zapomeňte. Hezké trhy jsou ale ve větším městečku Agia. V sobotu tady koupíte vše – od zeleniny místních farmářů, po zaručeně pravá trička Hilfiger za pár babek. Je tady pár supermarketů a moc příjemná atmosféra. Pokud budete chtít více do ,,šumu´´ zajeďte si do Larissy. Velké město s pěkným centrem, kde jsou mraky obchodů, taveren a taky antický amfiteátr a další vykopávky. Pro toho, kdo hledá spíše přírodní adrenalin můžeme doporučit výstup na takřka dvoutisícový vrchol Ossa. Už jen výjezd od moře k horské chatě, hodinu pěšky od samotného vršku je zážitek. No a pak je tu třeba klášter Komnenion u Stomia, nebo vodopády Kalypso vysoko ve skalách nad Kokkino Nero. A samozřejmě už ty zmíněné železité lázně. A když budete chtít, dá se vyrážet na výlet třeba do národního parku pod Olymp, nebo se projet do přístavu Volos.

Kde se ubytovat?

Kdo hledá – najde i v této turismem méně dotčené oblasti, My využili booking a ceny tady byly hodně příznivé. Chce to ale hledat s předstihem, klidně třeba od dubna zamlouvat na léto. Jsou tu spíš menší penziony, než hotely a velké turistické komplexy. A to je dobře…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *