Zerotech Dobby – konečně pravdivá recenze ?

IMG 20180308 173914 HDRDobby, není jen skřítek z Harryho Pottera ale i šikovný trpasličí dron. Tedy jsou rozhodně menší typy, ale já po Syma X5C hledal něco , s čím konečně budu moci natáčet ucházející video a fotit. Něco, co se mi vejde do báglu v Alpách, něco co nestojí tolik jako DJI Mavic Air, na který jsem neměl. Splnil mi to Zerotech Dobby  ?

Jaké jsou parametry uváděné výrobcem ?

Váží 199 g pouze ! je to mimořádně skladný dron o velikosti pouhých 135 x 67 x 36,8 mm se ssklopnými rameny.  To je důležite, protože jeho konkurent od DJI – Spark je má pevná. . Procesor Qualcomm Snapdragon 801 o frekvenci 2,3 GHz má k dispozici 2 GB operační paměti. Na čelní straně je 13 MPx kamera schopná pořídit záznam až ve 4K při 30 snímcích za sekundu s přenosem obrazu do smartphonu. Obraz je možno stabilizovat softwarově. Data se ukládají na interní paměť s kapacitou 16 GB. Konektivitou je tady Wi-Fi, GPS a GLONASS.

Po počátečních úvahách jestli ho objednat od číňanů z Aliexpressu, nebo Gearbestu , jsem usoudil, že to přeci jenom není věc za pár stovek a koupil ho od českého dovozce Zerotech. Teď ho nabízi pár  českých e-shopů za ještě lepší cenu, ale před rokem tomu tak nebylo. První co mně na něm po rozbalení překvapilo, byly rozměry. Opravdu vypadal přesně jako na videích , které jsem před koupí hledal na Youtube. Malý kapesní, selfie dron.  Tedy já ho nechtěl kvůli selfíčkám, ale měl jsem s ním vyšší cíle.  Každopádně, to že je kapesní neznamená to, že je dobré ho nosit v kapse. Objednejte si na něj brašničku, pouzdro, nebo něco podobného. Taky už klidně můžete volit nějaký čínský shop, není co ztratit , cena je pár dolarů a kvalita dobrá. Do malé polstrované ”buzertašky” dáte Dobbíka, baterie, nabíječku a další příslušenství bez obavy z toho, že je poničíte nebo ztratíte.

Pak už stačí jen nainstalovat aplikaci DoFun do vašeho Smartphonu, spárovat a začít létat. Nic nedejte na to , že aplikace má na Google play hodnocení asi jen 3,5. Je velice jednoduchá a intutitivní na ovládání.

IMG 20190108 160851
Zerotech Dobby

Samotný Dobby se zprovozní pro let velice rychle. Nacvaknete nabitou baterii (tu doporučuji nabíjet těsně před vzletem) rozložíte ramena a nastavíte požadovaný úhel kamery.  Kamera je totiž v těle dronu, není na gimbalu (což samozřejmě v této cenové kategorii není možné) takže si musíte předem rozmyslet co a jak chcete točit nebo fotit, protože pak už s tím ve vzduchu nic neuděláte.

Zapnete dronidlo dlouhým stiskem na horní straně, počkáte na charakteristické pípnutí, na mobilu najdete jeho wifi a připojíte se. Důrazně doporučuji počkat na načtění GPS polohy, protože jen tak můžete využívat všechny automatické video režimy z nichž „Return To Home” se stane tou nejzásadnější 🙂

Až se s droníkem naučíte létat, budete za příznivých světelných a povětrnostních podmínek mile překvapeni kvalitou videa nebo fotografií.  Některé Vám ukazuji pro představu i zde. Dle mého soudu se jedná v této cenové kategorii o to nejlepší co můžete mít.  Fotky vidíte níže.  Můžete je upravit v mobilu například appkou HDR Max a některé budou vypadat opravdu již dobře:

Co se týče videa, tak tady záleží na světle ale dosti i na síle větru. Droník se urží i v silných poryvech překvapivě dobře. Na výsledném videu ve větru však po krajích videa budou černé pohyblivé pruhy (to vytváří právě IOS – elektronická stabilizace obrazu) Ale i ty se dají případně v nějaké aplikaci oříznout.  Nicméně, konečně dostanete soubor videa (mp4) který už vypadá k světu a můžete ho bez obav publikovat na youtube a ukázat přátelům.

I když má některé neduhy (o kterých napíšu v dalším příspěvku) je to velice chytlavá hračička, která mne ve světě létání posunula zase o něco dále. Konečně si budete připadat jako pilot a když vám bude tento mazlík přistávat na patažené paži, budete spokojeností vrnět .

V tuto chvíli ho zakoupíte například u BANGgOOD (viz link  )

V dalším díle Vám představím dostupné baterie pro Zerotech Dobby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *