3D modelování budov dronem

Dron je v podstatě takový létající skener. Můžeme ho použít ke skenování velkých objektů, jako jsou budovy, pozemky, staveniště nebo přírodní zajímavosti.  Tomuto procesu se říká fotogrammetrie.

Fotogrammetrie pracuje s fotografiemi předmětu pořízenými z více míst. Využívá různé perspektivy a spolu s údaji o poloze, kde byly snímky pořízeny k triangulaci.

Čím více fotografií objektu pořídíte z různých míst, tím přesnější bude výsledný triangulační proces. 

Fotografie z dronu jsou skvělým podkladem pro fotogrammetrii. Každý snímek u moderního dronu je totiž označen tzv. geotagy. Do jeho metadat jsou zapsány údaje, jako jsou  zeměpisná šířka, délka a nadmořská výška z GPS a palubních senzorů. 

Sběr dat je ale jen prvním krokem k vytvoření 3D modelu. Ai tato činnost vyžaduje stabilní počasí, dostatek prostoru a pečlivé plánování. Po snímkování následuje zpracování specíálním software pro 3D modelaci.

Inženýrské firmy využívají 3D modely k vytváření realistických a podrobných modelů budov a představení developerských projektů. Pomocí 3D modelu lze udělat interaktivní model historické stavby, nebo přírodní zajímavosti. 

Chcete zpracovat letecký 3D model ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *