Ubytování a lyžování Rauris, Salcbursko

Rauris lyžování

Když jsme letos odjeli na lyže do oblasti Rauris v Rakousku, začal týden s počasím, kterému v německy mluvících zemích říkají Kaiserwetter. A stálo to za to, lyžovačka to byla opravdu jako pro císaře pána.

Rauris Waldalmbahn
Rauris – stanice lanovky Waldalmbahn

Jedeme do Rakouska

Jelikož ubytování jsme vybírali už dlouho před únorovým odjezdem, mohli jsme si ještě vybírat. I proto jsme si vybrali ubytování v Embachu – vesničce asi 10 km od Raurisu. Nevadí nám, že budeme těch 10 minut dojíždět autem. Máme rádii po lyžování klid a navíc ta cena, za kterou jsme 75m prostoru ve venkovské chalupě získali byla neodolatelně nízká. Cesta do údolí Raurisertal z ČR je jednoduchá. My KV kraje jedeme přes Cheb, Mnichov, směr Salzburg a kolem něj stále po dálnici vedoucí na Villach. Kromě rakouské dálníční známky nepotřebujete peníze na žádné tunely, ani mýto. U Bischofshofenu sjedete na Sankt Johhann im Pongau a za chvíli jste tam. Suma sumárum 500 km a 5-6 hodin cesty.

Lyžování Rauris – Hochalmbahnen

Raurisertal je slepé boční údolí v Vysokých Taurách a jde určitě o klidnější část Alp. Do známějšího Zell am See, nebo Wagrainu je to kolem 30-ti km, do Bad Gasteinu ještě o něco . Kdo chce zábavu, ruch a drahé skipasy ať zamíří tam. V Raurisu je to jiné. Samotně městečko má koem 3 tis. obyvatel, ale je to spíš taková větší vesnice s promenádou, Sparem, Billou a pár obchody. Nástupní stanice do lyžařského střediska s 35 km tratí jsou dvě. První a hlavní nástupní místo je u velkého parkoviště kde začíná kabinová lanovka Hochalmbahn. Další nástup je možný kousek níže u tak trochu retro dvousedačky Kreutzboden.

Ceny skipasů

Vzhledem k tomu, že jde o menší a tak trochu zastrčené středisku, jsou tady skvělé ceny. Celodenní skipas stojí nějakých 50 EUR (2023) což je proti Bad Gasteinu, nebo Wagrainu, které jsou zapojené do sítě Ski-Amadé (68EUR) dost výhodné. Ceník a mapu oblasti najdete zde.

A samotné lyžování?

Sjezdovky v Raurisu
Prosluněné a široké modré pisty v nejvyšších partiích.

Lyžařské středisko je to sice v porovnání se sousedními rakouskými giganty malé, ale příjemné. Kabinka vás vyveze nad úzkou černou sjezdovkou přes jednu mezistanici asi do 1700 m. a pokud přestoupíte na další kabinu, vyvezete se až do slušných 2160 m.n.m. ve stanici Gipfelbahn. A když si sundáte lyže, můžete vystoupat na vrchol Schwarzwand s nádherným výhledem do výšky 2194 m.n.m. Od hodní stanice se linou široké modré sjezdovky- pěkně přehledné, s parádními výhledy. Tady s rodinou užijete. Nejsou zde nebezpečná místa a muldy ani odpoledne. Kromě toho je u stanice Hochalmbahn Family ski park s tunelem, slalomem, skoky a dalšími vymoženostmi pro malé i velké neposedy. Dlouhou modrou spojovací cestou pak můžete přejet do protilehlého úbočí kde je další kabinová lanovka Waldalmbahn. Na této straně jsou sjezdovky trošku svižnější a hlavně červené. Zvláště dlouhý sjezd k dvousedačce je celkem rychlý. Nudit se v Raurisu prostě nebudete.

Ubytování v oblasti

embach
Vesnička Embach

Dostatek ubytovacích kapacit v údolí Raurisertal určitě na Bookingu najdete. Otázkou je, kolik za nocleh chcete utratit. My našli skvělé ubytování v Haus Riedmann v Embachu a dojížděli těch pár kilometrů autech. Pokud chcete bydlet přímo ve středisku, zkuste se podívat na pár tipů zde.

Haus Riedmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *