Lyžování v Allgäu – Pfronten

Skiareál Breitenberg

Právě jsme se vrátili ze zimních prázdnin z Německa.  (Ostatně mezi námi, nevím proč se jim normálně říká „jarní prázdniny”, když letos byly v půlce února. ) A výsledek – jsem nadšen. Ano přispěly k tomu 4 dny absolutně skvělého slunečného počasí, ale i tak tahle oblast předčila naše očekávání. Já jí tedy trošku znám z léta, kdy s klukama zlézáme Alpské kopce a i sem jsme jednou zabrousili.  Ale zpět k věci… Lyže i sáně jsou naložené a vyrážíme směr Mnichov. Do cíle naší cesty, kterým je městečko Pfronten je to asi 420 km. A to je první věc, kterou vnímám jako výhodu. Žádných 700 km do Itálie, žádná dálnice v Rakousku, žádný Brenner. Navíc před Mnichovem uhnete na západ směr Kempten a vyhnete se tak zácpám, které jsou kolem bavorského velkoměsta takřka. Pak sjížídíme  směr Kaufbeuren a Markoktoberdorf a stále plynulou jízdou přijíždíme do Pfronten.

Hory přímo nad městem jsou nádherně zasněžené, v 8,5 tisícovém městečku je sněhu taky dost – takže lyžovat se bude ! A to i přesto že dolni stanice lanovky leží v nadmořské výšce 850 m.n.m.. Ale pozor – tady je potřeba malé upozornění. Střediska v Allgäu určitě nejsou vhodná pro ty, kteří chtějí lyžovat na 100 km sjezdovek. Tady jsou skicentra menší, zato pohodovější, a samozřejmě levnější. Levnější oproti jiným Alpským střediskům. Když jsme si ale porovnali 4 hodinový rodinný skipas, byli jsme příjemně překvapeni. Srovnatelně velký Plešivec u nás v Kruškách by nás vyšel dráž. Nebudu Vás déle napínat a uvedu pár čísel. V nejbližším středisku Breitenberg je 14 km sjezdovek a 2 dospělí  a 2 děti (6 a 12 let) jsme zaplatili 52 EUR. To jde ne ?

Mapa sjezdovek
Mapa sjezdovek v Pfronten

Lyžování : Dolní stanice lanovky Breitenbergbahn je na druhém konci města směrem k rakouským hranicím, které jsou od ní asi 800 m.  Parkoviště samozřejmě zdarma. Malé čtyřmístné kabinky nás vyvážejí do 1500 m pod kopec Breitenberg , který dal celému středisku jméno. Je tam nádherné panorama. Dole vidíte prakticky rovinu s jezery Forggensee a zasněžená pole. Nad váme se tyčí zubatý břeben Brentenjoch (2000 m.n.m.) a magický skalnatý obr Aggenstein. Právě tyhle dva kopce jsme kdysi zlézali. Mrkněte na naše letní  video z Aggensteinu zde  .

Z konečné kabinky se ještě vyvážíme čtyřsedačkou na nejvyšší bod odkud můžete sjíždět. Ten je těsně pod krajnicí 1700 m. Ano není to oproti ledovci , nebo známým střediskům v Rakousko moc vysoko, ale sněhu jsou tady hromady. Sedačka je starší bez ”bubliny” , ale nám to nevadí. Alespoň krásně vidíme ty poloprázdné sjezdovky. Je úterý a po manšestru se prohání snad 30 lyžařů. Takže si dovedete představit ty fronty.. haha.. Nejsou absolutně žádné. Máme těch 14 kiláků prakticky  jen pro sebe. Podél sedačky vede ještě jedna kotva , jejíž konec dole nevidíme a úplně nahoře končí další dlouhý kotvový vlek Aggensteinlift . Ten je dnes bohužel kvůli lavinovému nebezpečí uzavřený. Sjezdovky jsou poctivé červené a široké.

Každopádně pro úplné začátečníky to není. Ty můžete učit snad jen na malém lanovém dětském vleku kousek nad výstupem z kotvy zvané Mittaglift.  Ale pravdou je, že je tady tak málo lidí, že i začátečníci mohou švihat prudší pasáže napříč a nikomu to nevadí. Co se ale dětem i nám líbilo nejvíc ?  Tím byl sjezd do údolí . Je na mapě sjezdovek označen jako ”Talabfahrt ” a má slušných 6 km.  A když ho natáhnete až z horní sedačky, projedete se určitě přes 8 km. Nejdřív sjedete kolem Aggensteinliftu , pak po loukách do lesa. Tady po urolbované cestě stále svižně dolů až za můstek přes potok. Tady je jediné místo které mě štvalo. Tak 100 m musíte prostě bruslit. I kdyby jste se rozjeli na max, tak tohle místo nepřejedete. Ale dál už začíná super zábava – serpentiny pod kabinovou lanovkou.

Opravdu svižný sklon, rychlost se nabírá skvěle a když zatáčky krájíte v náklonu jste rádi, že je cesta tak široká. Vyjedete z lesa, zabalíte se do sjezdového postoje a dofrčíte až k údolní stanici Breitenbergbahn. Parádní zábava.  A to jsem Vám ještě nenapsal o 6,5 km sáňkařské dráze, kterou jsme také okusili. O té třeba někdy příště.

Ubytování PfrontenNěco o ubytování : Bydleli jsme v Allgäuer Appartmenthaus za naprosto skvělou cenu 236 Eur (asi 6200 Kč)  na 4 noci pro 4 lidi.  Chce to hledat na Booking a určitě najdete něco v tomhle apartmánovém domě, nebo jinde ve městě.  Náš přechodný byt měl 40 m2 . Sice nebyl zařízen kdovíjak moderně, ale nic tam nechybělo. Platit se dalo kartou, dokonce to nechtěli ani hned, ale raději jsem to udělal hned a měl pak čistou hlavu. Děti zajímala samozřejmě Wifina, nás nadchl výhled na hory a velký balkón. Co je ale v tomhle ubytku super je to, že v dolní části je společenská místrost, ping-pongový stůl, sauna a solárko.

Vše ZADARMO v ceně už tak výhodného ubytování. Celý check-in proběhl bez problémů. Holčina sice neuměla ani slovo anglicky, ale nakonec jsme se nějak domluvili. Klíče jsme pak nechali v košíku u recepční kanceláře a odjeli domů.  Oni mi vůbec lidi v Allgäu připadali nějak víc usměvaví než třeba Němci tady u nás v Sasku.

Něco o městě:  V Pfronten nechybí nic. Je tady železnice i hustá autobusová síť. Tyhle dopravní prostředky máte navíc taky ZDARMA. Pohlídejte si , aby vám v ubytování dali tzv. Gastekarte. Tu si jen v bude nebo vlaku pípnete a jedete. Přibližně v okruhu cca. 30 km kolem města. Třeba do Rakouska do Reutte, nebo na zámek Neuchwanstein atd. Jizdní řád najdete v info-centru,  nebo bude brožurka určitě na ubytku ve stojanu s prospekty.  O nákupy nemusíte mít taky strach – my jsme využívali V-Markt a NORMU . Pro ty kdo nakupují v Německu  není žádné tajemství, že ceny jsou často nižší než u nás.

No a potom je tedy Alpenbad. Bazén kousek od našeho penzionu, do kterého dojdete pěšky za 10 minut. Vevnitř velký bazén a dětské brouzdaliště, pro zábavu ještě můžete využít docela dlouhý tobogán. Nejlepší byl  ale stejně venkovní bazén s výhledem na zasněžený Breitenberg. Voda teplá jak ve vířivce a ten pohled na hory k nezaplacení. A když už jsme u toho placení. Cena za 4 hodiny rodinná vstupenka 15 EUR po ukázání Gastekarte (jinak 18 EUR)

Důležité informace :

Ubytování Allgauer Apartmenthaus

prospekty si vyžádejte zde  

Alpenbad – bazén

Lyžování – Breitenberg

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *